Izdvajamo

Sedmi put zaredom je u organizaciji Bosanskog kulturnog centra (BKC) Kula iz Küssnachta organizirana manifestacija „Kozarac u srcu“.

Kao i prethodnih godina manifestaciji su prisustvovali gosti iz cijele Švicarske, ali ovog puta i iz Francuske (Le Puy en Velay). Ove prilike iz Bosne i Hercegovine su programu prisustvovali predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, Teufik Kulašić, te kozarački glavni imam, Amir ef. Mahić.

Uoči manifestacije upriličeno je druženje u prostorijama BKC-a Kula. Tom prigodom su se prisutnima obratili gosti iz Bosne, te predsjednik BKC-a Kula, Zeid Mešić. Druženju su prisustvovali i gosti iz Francuske, a isto je završeno bogatom večerom.

Manifestacija „Kozarac u srcu“ je održana u večernjim satima, 5. marta 2016. godine. Istoj je prisustvovalo oko hiljadu gostiju. Pored bogatog kulturno-zabavnog programa prisustnima su se obratili Zeid Mešić i Amir ef. Mahić.
Ispred Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, a po skupštinskoj odluci, ovom prigodom su uručene plakete humanosti onima koji su u protekloj, 2015. godini, najznačajnije doprinijeli razvoju Fonda solidarnosti i time iskazali najprestižniju humanost.

Plakete su dodjeljene: „Kozarčanima sa Bodensee“, Esi Baliću, te BKC Kula u Küsnachtu. U ime „Kozarčana sa Bodensee“ plaketu je preuzeo Mirsad Kahrimanović, a u ime BKC-a Kula Enes Mahić, dok je Eso Balić lično preuzeo priznanje. Sve platete je dodijelio predsjednik Medžlisa IZ-e Kozarac, Teufik Kulašić.
Ovogodišnje okupljanje i druženje je završeno uz svestrano zadovoljstvo svih prisutnih.

Gosti iz Bosne su iskoristili priliku druženja da se usaglase oko narednih zajedničkih aktivnosti u narednom vremenu.
Gosti su iskazali srdačnu zahvalnost na odličnoj organizaciji, a zasluga za navedeno pripada rukovodiocima BKC-a Kula, te svima onima koji su neumorno radili na pripremi i na realizaciji svih potrebnih radnji.

Amir ef Mahić


citiramo:

U redu, ja sam izdajnik srpstva, a vi svi koji ste ćutali ste izdajnici čovečanstva."