Izdvajamo

 

Ove sedmice počele su pripreme, za proljetni dio prvenstva, FK Bratstvo Kozarac.
Trener Eldin Turkanović i njegov pomoćnik Emir-Panter Balić obavili su prozivku i počeli treniranje u fiskulturnoj sali OŠ “Ćirilo i Metodije” Trnopolje.
"Okupili smo se u ponedeljak jedva dočekali da krenemo raditi, a i momci su jako motivirani i jedva čekali da počnu pripreme" rekao je trener Eldin Turkanović.

Uprava Bratstva zahvaljuju na donaciji od "žene iz Kozarca " u sklopu udruženja " Srcem do mira"..
One su skupile novac da se kupe Matte (spuzve za treniranje u zatvorenom)..
Imena Žena:
Hodzic Sada
Turkanovic Sebiha
Mršic Suada
Čustic Adevija
Mujagic Medina
Mujagic Bahra
Fazlic Nusveta
Mujagic Emsuda
Saldumovic Subha

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.