Izdvajamo

SRIJEDA, 5. KOLOVOZA 2020. U 20:00 – 23:00

Centar za mlade „KVART“ u saradnji sa Fondacijom za izgradnju kulture sjećanja i Fondacijom Frienrich Ebert vas pozivaju na događaj pod nazivom „Noć u Trnopolju“ koji će se održati 5. avgusta na području nekadašnjeg logora Trnopolje, iza Doma kulture u Trnopolju kraj Prijedora, sa početkom u 20:00 h. Događaj će se realizovati u skladu sa svim trenutnim epidemiološkim mjerama.
Noć u Trnopolju predstavlja sjećanje na 5. avgust 1992. godine, dan kada je svjetska javnost saznala za postojanje prijedorskih logora, što je i predstavljalo početak promjene odnosa prema ovom pitanju.
Ovaj događaj predstavlja alternativnu komemoraciju čiji cilj jeste sjećanje na stradale u ovom logoru ali i na sve civilne žrtve rata u BiH. Istovremeno nam je cilj da pokušamo razmjeti šta i zbog čega nam se desilo, koje su to uzročno posljedične veze između događaja iz prošlosti i naše sadašnje društvene realnosti, te a koji način možemo uticati na njih. Noć u Trnopolju se organizuje na dan kada je svjetska javnost 1992. godine saznala za postojanje prijedorskih logora smrti, što je predstavljalo i preokret u odnosu prema njima.
Program
20:00-20:45 Uvodno izlaganje: Istorijski čas o Trnopolju uz
otvaranje izložbe ratnih fotografija Rona Haviva
Referent: Edin Ramulić, Fondacija za izgradnju
kulture sjećanja Prijedor
20.45 - 22.00 Panel debata: Sloboda u nestajanju
Ograničavanja slobode i prava u bosansko-
hercegovačkom društvu - ljudi u pokretu, aktivisti,
radnici, prava žena i drugih marginalizovanih grupa
Govore: Milica Pralica, Nidžara Ahmetašević i Gorana Katana.
22.00 - 23.00 Prezentacija: Obilježavanje neobilježenih mjesta
stradanja (Centar za nenasilnu akciju)
23.00 Zajednička večera

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković