Izdvajamo

SRIJEDA, 5. KOLOVOZA 2020. U 20:00 – 23:00

Centar za mlade „KVART“ u saradnji sa Fondacijom za izgradnju kulture sjećanja i Fondacijom Frienrich Ebert vas pozivaju na događaj pod nazivom „Noć u Trnopolju“ koji će se održati 5. avgusta na području nekadašnjeg logora Trnopolje, iza Doma kulture u Trnopolju kraj Prijedora, sa početkom u 20:00 h. Događaj će se realizovati u skladu sa svim trenutnim epidemiološkim mjerama.
Noć u Trnopolju predstavlja sjećanje na 5. avgust 1992. godine, dan kada je svjetska javnost saznala za postojanje prijedorskih logora, što je i predstavljalo početak promjene odnosa prema ovom pitanju.
Ovaj događaj predstavlja alternativnu komemoraciju čiji cilj jeste sjećanje na stradale u ovom logoru ali i na sve civilne žrtve rata u BiH. Istovremeno nam je cilj da pokušamo razmjeti šta i zbog čega nam se desilo, koje su to uzročno posljedične veze između događaja iz prošlosti i naše sadašnje društvene realnosti, te a koji način možemo uticati na njih. Noć u Trnopolju se organizuje na dan kada je svjetska javnost 1992. godine saznala za postojanje prijedorskih logora smrti, što je predstavljalo i preokret u odnosu prema njima.
Program
20:00-20:45 Uvodno izlaganje: Istorijski čas o Trnopolju uz
otvaranje izložbe ratnih fotografija Rona Haviva
Referent: Edin Ramulić, Fondacija za izgradnju
kulture sjećanja Prijedor
20.45 - 22.00 Panel debata: Sloboda u nestajanju
Ograničavanja slobode i prava u bosansko-
hercegovačkom društvu - ljudi u pokretu, aktivisti,
radnici, prava žena i drugih marginalizovanih grupa
Govore: Milica Pralica, Nidžara Ahmetašević i Gorana Katana.
22.00 - 23.00 Prezentacija: Obilježavanje neobilježenih mjesta
stradanja (Centar za nenasilnu akciju)
23.00 Zajednička večera

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.